Definicja superfood
ie ma jednej definicji charakteryzującej superfood. Słownik Oxford English opisuje superfood jako "żywność bogatą w składniki odżywcze uważane za szczególnie korzystne dla zdrowia i dobrego samopoczucia", natomiast słownik Merriam-Webster pomija wszelkie odniesienia do zdrowia i definiuje je jako "super składnik odżywczy żywności, pochodzący z witamin, minerałów, błonnika, przeciwutleniaczy i / lub składniki odżywcze". Aby produkt mógł być nazwany superfood powinien zawierać składnik, który ma szczególne właściwości zdrowotne, potwierdzone naukowo.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Superfood
Dobre po treningu
Węglowodany szybkotrawione, zawierają je takie produkty jak na przykład banany. Należy je przyjmować po treningu, najlepiej od razu. Pomoże to zregenerować siły i zwiększy ilość glikogenu mięśniowego. Dodatkowo warto zażyć białko serwatki, aby uzupełnić możliwe niedobory białek. Takich rzeczy można wymienić jeszcze wiele. Oczywiście bardzo dużo zależy od samego organizmu, przecież każdy ma inną wytrzymałość oraz może inaczej zareagować na niektóre substancje. Najważniejsze to obserwować swoje ciało i stwierdzić co działa na nas lepiej, a co gorzej.
Czym jest superfood? Definicja w Wikipedii
Nie ma jednej definicji charakteryzującej superfood. Słownik Oxford English opisuje superfood jako "żywność bogatą w składniki odżywcze uważane za szczególnie korzystne dla zdrowia i dobrego samopoczucia"2, natomiast słownik Merriam-Webster pomija wszelkie odniesienia do zdrowia i definiuje je jako "super składnik odżywczy żywności, pochodzący z witamin, minerałów, błonnika, przeciwutleniaczy i / lub składniki odżywcze"3. Aby produkt mógł być nazwany superfood powinien zawierać składnik, który ma szczególne właściwości zdrowotne, potwierdzone naukowo. Dietetycy określają superfood jako nieprzetworzone produkty spożywcze, którym przypisywane są cudowne właściwości; które dostarczają do organizmu znaczne ilości witamin, minerałów, substancji bioaktywnych, enzymów, aminokwasów, kwasów tłuszczowych omega-3. Mają one działanie antyoksydacyjne, chronią organizm przed wieloma chorobami, oraz posiadają właściwości lecznicze w przypadku raka, chorób serca, osteoporozy czy miażdżycy a także zwiększają długość życia
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Superfood