Gdzie można uzyskać pomoc przy organizacji pogrzebu
Usługi związane z organizacją pogrzebu są oczywiście wszystkim znane i każdy z nas dobrze wie, że nie warto z nich rezygnować, gdy pojawi się taka potrzeba. Skąd jednak mamy wiedzieć, która firma sprawdzi się najlepiej? Odpowiedź na to pytanie nigdy nie jest prosta i niewiele osób zdaje sobie sprawę jak można znaleźć właściwych ludzi. Najlepiej będzie w tym celu popytać znajomych lub przyjaciół i zasugerować się ich opiniami. W ten sposób wynająć można sprawdzoną firmę, która zapewni nam spokojny przebieg całej ceremonii. Jeśli jednak a taki sposób nie uda nam się pozyskać odpowiednich informacji, mamy jeszcze możliwość sprawdzenia stosownych informacji w Internecie, który stanowi bardzo szeroką bazę wiedzy na ten temat.
Miejsca, które pomagają w organizacji pogrzebu
Usługi pogrzebowe nie należą do takich, z których korzystamy chętnie, jednak czasem zdarzają się sytuacje, w których niestety nie da się tego uniknąć. Dobra firma pozwoli nam uniknąć wielu stresów oraz nieprzyjemnych sytuacji, a także pozwoli nam lepiej odnaleźć się w nieprzyjemnym dla nas czasie. Profesjonaliści zajmujący się pogrzebami zawsze organizują wszytko sprawnie oraz potrafią odpowiednio zachować się w takiej ciężkiej sytuacji. Warto więc zadbać o to, by zatrudnić tych najlepszych, którzy będą z precyzją i zaangażowaniem wykonywać powierzone im obowiązki. Aby wybrać odpowiednie usługi pogrzebowe, warto poprosić znajomych o radę oraz sprawdzić różne możliwości.
Nowoczesna kremacja
Techniczne aspekty kremacji
Proces kremacji
Nowoczesna kremacja przeprowadzana jest w piecu kremacyjnym ? co najmniej dwukomorowym, którego konstrukcja oparta jest na zasadzie wielokrotnej rekuperacji ciepła, tak usytuowanym i zorganizowanym urządzeniem wprowadzającym, aby rodzina i osoby bliskie miały możliwość, na swoje życzenie, bezpośrednio obserwować wprowadzenie zwłok.
Piec może być zasilany olejem opałowym, gazem ziemnym lub LPG. Proces spalenia odbywa się w pełni automatycznie, a nad jego przebiegiem, czasem trwania i związaną z nim emisją spalin czuwa zintegrowany komputer PLC ? jedynie w starszych modelach operator steruje manualnie pracą pieca za pomocą panelu sterowniczego ? nowe piece są wyposażone w ciekłokrystaliczny ekran dotykowy zamontowany bezpośrednio na piecu ? dzięki czemu nie jest potrzebne dodatkowe centrum sterownicze dla pieca i filtrów spalin.
Spaliny z procesu kremacji przed wydostaniem się do środowiska są dopalane w specjalnej komorze i przez odpowiedni ceramiczny kanał spalinowy, w którym utrzymywana jest temperatura 850 °C i do którego dostarczane są właściwe proporcje tlenu. Tak dopalone spaliny są przekazywane do komina lub opcjonalnie do odpowiednich filtrów.
Prochy osoby skremowanej po spaleniu są jeszcze rozdrabniane w odrębnym urządzeniu, przed umieszczeniem ich w urnie. W starszych piecach granulator był zintegrowany z piecem, jednak ze względu na bezpieczeństwo operatorów, jak i ochronę środowiska, ustawodawcy wielu państw europejskich żądają rozdzielenia tych funkcji. Piec podczas przeprowadzenia kremacji zużywa do 12 kg oleju opałowego, lub 10 m? gazu ziemnego.
W Europie nie są stosowane piece zasilane prądem elektrycznym, mimo iż pierwsze urządzenie tego typu w czasach nowożytnych wyprodukowane przez Siemens było elektryczne. Jest to spowodowane tym, że piece elektryczne są bardzo mało efektywne, a co za tym idzie czas trwania kremacji jest bardzo długi, ale przede wszystkim emitują do środowiska bardzo dużą ilość spalin.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Kremacja