Pogrzeb a uczucia bliskich ? jak to pogodzić?
Pogrzeb to forma pożegnania bliskiej nam osoby, dlatego warto zorganizować go nawet w najdrobniejszych szczegółach, żeby naprawdę dobrze uczcić pamięć zmarłej osoby. W tym celu najczęściej korzysta się z pomocy specjalistów z zakładu pogrzebowego, którzy są w stanie zaoferować wszystkie niezbędne produkty: odzież żałobną dla zmarłego i jego bliskich, trumnę i kwiaty oraz wieńce na pogrzeb. Poza tym, zakłady pogrzebowe często oferują również załatwianie kwestii urzędowych. Niekiedy proponowane jest też przewiezienie ciała, na przykład jeśli dana osoba zmarła poza granicami Polski, a to właśnie tutaj ma być pochowana. Pomoc zakładu pogrzebowego ma nieocenione znaczenie, zwłaszcza jeśli weźmie się pod uwagę fakt, że bliscy często znajdują się wówczas w trudnej sytuacji emocjonalnej.
Dlaczego usługi zakładów pogrzebowych są tak popularne?
Pogrzeb nigdy nie jest wesołym wydarzeniem, a śmierć kogoś bliskiego oznacza, że stajemy przed koniecznością zorganizowania całej uroczystości. Dzisiaj mamy do dyspozycji szeroki wachlarz usług oferowanych przez wyspecjalizowane zakłady pogrzebowe, co powinno być dla nas sporym ułatwieniem. Pogrzeb powinien odbyć się zgodnie z wolą zmarłego, która często jest przekazywana na przykład w testamencie. Istnieje możliwość kremacji lub tradycyjnego pochówku w ziemi. To indywidualna decyzja. Poza tym, w ofercie zakładów pogrzebowych można znaleźć w zasadzie całe zaplecze produktów, które są niezbędne do zorganizowania pogrzebu.
Co zrobić, żeby stypa była dobrze przygotowana?
Na pogrzeb często zjeżdżają się bliscy z całego kraju, a dzisiaj często również ze świata, ponieważ wiele osób emigruje. Trzeba więc mieć to koniecznie na uwadze, jeśli jest się na etapie planowania tej smutnej uroczystości. W polskiej tradycji po pogrzebie zazwyczaj ma miejsce stypa, czyli niewielki poczęstunek dla uczestników. Dlaczego stypa ma znaczenie? Przyjazd z daleka oznacza głód i zmęczenie, dlatego podanie obiadu jest przez niektórych witane z wdzięcznością. Najczęściej stypa ma postać dwudaniowego obiadu i deseru. Często serwowane są też napoje, zwłaszcza kawa i herbata. Obecnie na rynku działa wiele specjalistycznych firm, które zajmują się organizowaniem styp, na przykład restauracji czy sal imprezowych, dzięki czemu zaplanowanie stypy jest już o wiele łatwiejsze.